10000 SAMMU PÄEVAS – KAS PEAKS JA MIKS PEAKS?

10000 SAMMU PÄEVAS – KAS PEAKS JA MIKS PEAKS?

Kõndimine on inimeste loomuses, see on peamine füüsiline tegevus, mida me teeme. Inimene on loodud liikuma, ükskõik kas selleks on tänapäeval enda majas ringi liikumine või reisimine ühelt mandrilt teisele. Enamus inimesi on võimelised kõndima, mistõttu öeldakse, et tervisliku elustilli üheks osaks on igapäevased 10 000 sammu. Milleks on aga 10 000 sammu hea? Sellele heidamegi me järgnevalt veidi valgust.

Igapäevane kõndimine

Olemaks tervislik inimene ei pea osalema mitu korda aastas maratonidel ning iga õhtu või hommik jooksuringil käima. Ka igapäevane kõndimine ning enda liigutamine sobib. Igapäevane kõndimine alandab mitmete haiguste riski sealhulgas veresoonkonnahaigused, lisaks madaldab kõndimine halba kolestorooli. Igapäevast liikumist on seostatud ka vaimse tervisega, vähenenud stressiga ning hea tujuga. Paljud kunstnikud, õpetajaid ning autorid on öelnud, et nad käivad jalutamas kui neil on vaja oma mõtteprotsess käima panna. Ka mitmed lauljad on öelnud, et nad tulid enda laulu idee peale just jalutuskõigu ajal.

Igapäevane kõndimine on tervisliku elustiili aluseks. Sellest ei sõltu vaid füüsiline tervis vaid ka vaimne tervis ning igapäevane heaolu ning värviline mõttemaailm.

Vastavalt eesmärgile

10 000 sammu on ligikaudu kaheksa kilomeetrit, mis võtab tavaliselt natukene üle tunni järjestikust liikumist. Antud sammude arv ei ole kivist number, mis tähendab et see on soovitav number samme, mis hoiavad keha aktiivsena.

10 000 sammu on võimalik täis kõndida väga erinevalt: tunnine sörk, kiire jooks, pikk jalutuskäik, päevas edasi tagasi kõndimine lauast lauani. Plaanides kaotada kaalu ning tervendada enda üldist tervist on soovitav teha trenni või kõndida vähemalt pool tundi järjest. Kogudes päeva lõpuks umbes 10 000 sammu kokku. Tõestatud on, et järjepidev kõndimine aitab hoida keha ning vaimu tervena.

Püüdes kaotada kaalu on aga sammude arv inimesiti vägagi erinev ning muutlik. Peaasi on tõsta oma senist liikumise mahtu.

10 000 sammu on soovituslik arv samme, mida võib aga ei pea jälgima. Kõige tähtsam on igapäevaselt liikuda 30+ minutit järjest, milleks võib olla kasvõi poodi kõndimine, õhtune jalutuskäik või lemmikloomaga väljas jalutamine.

Alustamine

Uute asjadega on väga raske alustada ning seda järjepidevalt teha. Püüdes olla aga tervisliku eluviisiga ning koguda igapäevaseid samme võib abi leida järgnevatest soovitustest.

  • Alusta tasapisi. Kui esialgu tunduvad numbrid olevat liiga suured saab alati alustada väikselt ning igapäevaselt end ületada. Näiteks täna võib minna kassiga õue jalutama kümneks minutiks, homme aga juba viisteist minutit. Ülehomme võib aga juba sõbrale helistada ning õhtul parki, jõe või mere äärde jalutama minna.
  • Alusta koos sõbranna või sõbraga. Kui üksinda on lihtne välja mitte minna siis olles varasemalt lubanud kellegagi kokku saada on tõenäosus suurem, et seda ka tehakse. Planeeri naabriga või tuttavatega jalutuskäigud või kokkusaamised varakult juba ette, et need sammud ikka koguneksid. Igapäevane kõndimine ei ole kohustus vaid lõbus ettevõtmine näiteks nagu pargis pildistamine, loomadega mängimine või uute linnaosadega tutvumine.
  • Aktiivsusmonitori kasutamine. Kandes igapäevaselt aktiivsusmonitori või sammulugejat, saab näha enda igapäevast aktiivsust ning hoida silm peal enda aktiivsusel. Samuti on nii võimalik võistelda teistega ning ka iseendaga.

Kokkuvõttes vajab inimene igapäevast aktiivsust, mis on ideaalis vähemalt pool tundi järjepidevat liikumist. Selle tõttu on ka kuulsaks saanud 10 000 sammu tegemine, mis on alla kümne kilomeetri päevas. Antud arvude samm on soovituslik ning see sõltub vägagi inimese tervisest ning ka tema soovidest. Kõige tähtsam on aga ennast igapäevaselt liigutada sest tervis on meie tähtsaim vara. Alustades enda uut aktiivset aastat võib aga abi leida sammulugeja e-poest!

Sammulugejate e-poest leiad erinevad käimiskeppe, sammulugejaid, jalatseid, kehakoostise mõõtjaid jpm.


Sa lisasid just toote ostukorvi:

Liitu uudiskirjaga ja saa 6% allahindlust oma esimeselt ostult!

Kui liitud meie uudiskirjaga saad koheselt 6% allahindlust oma esimeselt ostult!